Fakultná nemocnica vybudovala chirurgický urgentný príjem

21.05.2010 Prešov

Prešov 21. mája (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove dnes slávnostne odovzdali do užívania nové priestory chirurgického urgentného príjmu, ktoré vznikli po rekonštrukcii časti ...
Na ich slávnostnom otvorení sa zúčastnil predseda Národnej rady SR Pavol Paška, premiér Robert Fico a minister zdravotníctva Richard Raši.
Predseda vlády vo svojom príhovore pozitívne hodnotil kroky vedenia k zlepšeniu starostlivosti o pacienta a rovnako upozornil na potrebu vyčleniť ďalšie finančné prostriedky, ktoré získalo Slovensko z eurofondov práve do zdravotníckych zariadení.
Riaditeľka FNsP Monika Pažinková konštatovala, že pracoviská úrazovej chirurgie a chirurgie mali doposiaľ oddelený príjem pacientov. Celá rekonštrukcia priestorov bola zameraná na centralizáciu ambulancií pre spomínané odbory na jednom mieste.
Podľa nej to prinesie zlepšenie logistiky pacienta, zjednodušenie prístupu k pracoviskám v prípade vykonania urýchleného výkonu na RTG pracovisku alebo tiež v novozrekonštruovanej gastroenterologickej ambulancii.
\"Celé to stálo okolo 319.000 eur, dve tretiny boli financované z našich prostriedkov z odpredaja majetku a jedna tretina z kapitálových výdavkov, \" konštatovala Pažinková. Dodala, že v podobných aktivitách smerujúcich ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti chcú pokračovať aj v nasledujúcom období, pričom plánujú využiť financovanie z Regionálneho operačného programu -zdravotníctvo.
V susedstve monobloku plánujú postaviť novú budovu, v ktorej by sústredili ambulancie internistických nechirurgických odborov a obe budovy majú byť prepojené. Príjem pacientov by sa mal takto centralizovať, pretože v súčasnosti sa lekár už v sanitke musí rozhodnúť, do ktorého pavilónu pacienta odvezú.
Podľa ministra Rašiho žiadosti v rámci operačného programu už boli podané a teraz sa vyhodnocujú.
\"Uchádzači budú o výsledku oboznámení v priebehu troch až štyroch týždňov a tí, ktorí budú úspešní, môžu začať stavať a rekonštruovať, \" povedal Raši. Znamená to, že v prípade schválenia projektu, by sa nová budova v areáli prešovskej nemocnice začala stavať už v tomto roku a mohla by byť dokončená do konca roka 2012.
 

Vyberte región

mark